To warzywo jest trujące. Kiedy trwa sezon, Polacy jedzą je kilogramami

W 2024 roku Ogród Botaniczny w Hamburgu przeprowadził specjalny konkurs na najbardziej trujące rośliny. Pierwsze, niechlubne miejsce zajęła wisteria a drugie, szparagi lekarskie. 

Mimo, że szparagi są niskokaloryczne, bogate w witaminy i minerały, a także posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jednak, jak się okazuje, może również stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Szparagi mają tendencję do absorbowania szkodliwych substancji z gleby. Wśród nich znajdują się m.in. pestycydy, chlorany i metale ciężkie, takie jak kadm. Niestety takie związki w większych dawkach mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i negatywnie wpływać na układ oddechowy, wątrobę czy nerki.

Więcej informacji

 

aktualnosci

Najbliższe terminy

Brak wydarzeń

Prace malarskie studentów AK III ROK

Zaliczenie z Technik Graficznych

Targi pracy 2018

Vw logoWOAK1